...
 Сокол-сапсан (Falco peregrinus).


Сокал сапсан распаўсюджаны вельмі шырока - сустракаецца практычна ў любым кутку нашай планеты.

Падвіды сапсана засяляюць Аўстралію, Паўночную Амерыку, Еўропу і Азію, Афрыку (акрамя зоны трапічных лясоў). Найменш рэдка сустракаюцца ў Паўднёвай Амерыцы.

Сокал-сапсан ставіцца да групы «сапраўдных сокалаў». Гэта другая па велічыні птушка сямейства сакаліных, буйней вырастае толькі кречет. Сапсан надзелены шырокімі грудзьмі, шчыльным апярэннем і моцным шкілетам. У яго добра развіта цягліцавая сістэма. Сапсан валодае вялікімі крыламі завостранай формы, доўгімі пальцамі, кароткім хвастом і цэўку. Кіпцюры моцныя і вострыя, серпападобнай формы.

Вага дарослага сапсана вар'іруецца ў межах ад 700 да 1200 грам. Размах крылаў 85-120 см, памер аднаго крыла ў каля 30-40см, агульная даўжыня цела можа складаць ад 40 да 50 см. Самцы прыкладна на траціну менш самак.
  02-10-2015, 10:19


...